Prišli boste kot gostje in odšli kot prijatelji...

Si naveličan svoje trenutne službe? Bi rad počel nekaj, o čemer lahko drugi le sanjajo? Bi rad pomagal ljudem spremeniti življenje, si odprl vrata, za katera nisi niti vedel, da obstajajo? Prijavi se na inštruktorski potapljaški tečaj!

Se spomnite časov, ko ste obiskovali izobraževalne programe kot so šola, tečaji, različni seminarji? Od česa oziroma od koga je bilo najbolj odvisno, česa ste se tam naučilii? Verjetno od učitelja. Tudi pri potapljaških tečajih je kvaliteta tečaja odvisna od inštruktorja! Kaj ima pri tem SSI ali PADI? oba izobraževalna sistema vsakemu inštruktorju ponudi orodje za delo. To orodje je strukturiran sistem standardov oziroma pravil, ki se jih mora inštruktor držati in s tem zagotavlja kvaliteto tečaja!

Na inštruktorskem tečaju IDC (instructor Developement Course) se učiš, kakšna so ta pravila, zakaj se jih je treba držati, kako se jih je najlaže držati, poleg tega pa tudi o tem, kakšni so priporočeni pedagoški prijemi za odrasle in otroke. Učiš se o marketinških prijemih in o potapljaškem trgu ter o tem, kako reševati določene težave pri tečajnikih in v realnih potapljaških situacijah.

Inštruktor lahko postane vsak, ki je starejši od 18 let in je Divemaster oziroma ekvivalentno po kakšni drugi priznani potapljaški šoli, oziroma inštruktor po drugi potapljaški šoli. Zgornje starostne omejitve ni. Predvsem pa je zaželjeno, da postane inštruktor tisti, ki se v vodi počuti dobro, ki ima rad ljudi in ki uživa v tem, da svoje znanje deli z drugimi.

Inštruktorski tečaj IDC je sestavljen iz dveh delov, ki se lahko izvajata ločeno oziroma skupaj v obliki IDC- ja.
Prvi program je program AI (Asistent inštruktorja).
Drugi program je program OWSI (Open Water Scuba Instructor).